Architecture
Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Los Angeles-based couple, Gerry Hans and Mary Button, purchased a ranch house in the Oaks in 1957. The house rests on a large hillside surrounded by oak trees, but what makes this neighborhood even more special is that it’s on the edge of 4,000-acres Griffith Park. Even though they loved their property’s direct access to the park, but felt confined in their 1,600-square-feet two-story home.

So, they commissioned Los Angeles-based architect Wayne Schlock to remodel their home that would be exposed to the nearby park. Keeping their preferences in mind, Schlock has cleverly expanded the existing kitchen, added a home-office on the second floor, and created a master-suite on third floor. The master suite cantilevers off the building to prevent an outdoor breakfast area from the sun.

Surrounded by oak trees, the master suite also includes a floor-to-ceiling glass slider that opens to an outdoor terrace. Moreover, master bathroom forms a close interaction with nature – all thanks to its large windows.

Due to the couple’s passion for both nature and sustainability, the architect has also installed rooftop photovoltaic solar panels to provide sufficient energy to the house. Frosted glass windows were replaced with low-e glass, plus insulation and solar shades are used to cool down the interiors. In addition, a gray-water system is used to irrigate the drought tolerant landscape.

Being avid nature lovers, the couple not only loves their nature-connected home, but has been working hard to preserve Griffith Park. In 2010, they founded the Friends of Griffith Park, a nonprofit advocacy group that is dedicated to preserving the park’s open landscapes. From their home-office, the retired couple now works constantly to improve ecological system of the surrounding park.

We really appreciate their efforts for the environment and hope that more people join their group. For now, you can check out the images of their stunning eco-conscious home.

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

The house is renovated to connect it with nearby Griffith Park

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Expanded kitchen space

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Outdoor breakfast patio

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Master suit includes cabinetry made from black walnut wood

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Staircase leads to third floor master suite

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Round writing table

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

The writing table is placed in the master bedroom

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Peaceful working area

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Glass sliders give access to outdoor terrace

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Master bathroom with large windows

Eco-conscious couple renovates their home to preserve Griffith Park

Floor-to-ceiling windows are installed to offer maximum outdoor views

Via: LATimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Load More By Monika Thakur
Load More In Architecture

Check Also

Brit couple transforms old garage into quirky holiday rental home

There are so many legit sources to earn ...

Newsletter

Our favorites

best-home-decorating-ideas

best-modern-chair-design

best-easy-diy-projects-and-crafts

modern-pet-furniture-ideas