Architecture

S+PS Architects adds mismatched old windows to Indian house façade

There are endless possibilities to make beautiful and inspiring houses but eco-friendly architecture is the way ahead in the future. India-based design studio S+PS Architects has built a recycled building with front-facing facade made of different-sized old windows and doors of demolished homes in the area. The project moves on creating a cozy multi-generational home that uses both contemporary and traditional design techniques. The house façade with a small balcony looks like a collage of windows and solely defines its eco-friendly motive.

The building is built around a central courtyard to let in enough natural light through floor-to-ceiling glass windows on the inner façade. They also provide ideal privacy from the neighborhood though. The central courtyard is built over a rainwater-harvesting tank and the walls around it are finished with unused stone and tile pieces of different colors arranged from a local merchant. The architects refurbished waste pipes to resemble bamboo and carry water to creeping wines lying down from the rooftop garden across all walls of the building.

Just after crossing the gate, stone flooring and finishing on walls alongside a glass prayer room welcomes the entrant. In living area of this home, the marble floor with brass inlay details adds a contemporary touch to the interiors. The hanging light fixtures and other in-floor lights across the stairs brighten up the space during the night. The interior space is decked with colonial furniture, carved wooden moldings and traditional home items made of recycled fabric waste.

The building includes comforting facilities such as a kitchen, spacious restroom, elevator, pool, and a pavilion covered with a steel roof standing on columns of a 100-year old home. For energy requirements, a solar array also has been installed on its roof. So it can be said that its designers have smartly taken care of all design elements required to make a building that can inspire people to reuse, recycle and upcycle.

Built around a central courtyard

Built around a central courtyard

Roof garden watered through recycled pipes mimicking bamboo

Roof garden watered through recycled pipes mimicking bamboo

Stone-paved path next to the entrance

Stone-paved path next to the entrance

Bright and spacious living areas

Bright and spacious living areas

Marble floor with brass inlays

Marble floor with brass inlays

Elegant kitchen with wooden dining table and chairs

Elegant kitchen with rustic dining table and chairs

Master bedroom with floor-to-ceiling glass windows on two sides

Master bedroom with floor-to-ceiling glass windows on two sides

Spacious bathroom

Spacious bathroom

Lap pool for additional comfort

Lap pool for additional comfort

Separate study room

Separate study room

Burmese teak re-purposed for flooring

Burmese teak re-purposed for flooring

Elegant lighting in all areas

Elegant lighting in all areas

Attractive wall art

Attractive wall art

Central courtyard provides enough privacy from neighborhood

Central courtyard provides enough privacy from neighborhood

sps-architects-adds-mismatched-old-windows-to-indian-house-facade_17

Cozy pavilion covered through steel roof

Its facade is designed to show its meaning

The facade is designed to portray its meaning

Via: Highsnobiety

Share this Story

Facebook Comments

Check Also

JD Composites Builds Three-Bedroom House Out of Plastic Bottles

Plastic waste has become an inevitable problem, but ...